Cultuurmakelaar

Op 1 mei a.s. start Mees Heijman als eerste Cultuurmakelaar binnen de gemeente Zaltbommel. In opdracht van de gemeente Zaltbommel heeft Stichting Cultuurcluster Zaltbommel de Cultuurmakelaar geworven. Dit is een uitvloeisel van de Cultuurvisie “Verder Ontwikkelen” die in 2023 door de gemeenteraad is aangenomen.

In mei 2023 nam de gemeenteraad van Zaltbommel de nieuwe Cultuurvisie “Verder Ontwikkelen”, Cultuur met aandacht, toegankelijkheid en verbinding aan. In die visie is een belangrijke rol weggelegd voor de Cultuurmakelaar. In het uitvoeringsplan heeft de gemeente de wens uitgesproken om de cultuurmakelaar bij Stichting Cultuurcluster Zaltbommel onder te brengen. Wethouder Ed Goossens verheugt zich op de samenwerking. “De cultuurmakelaar brengt vraag & aanbod binnen onze gehele gemeente samen en is de verbinder en aanjager binnen het brede culture veld zowel voor jong als oud.Het is fijn dat we hierdoor een professionaliseringsslag kunnen maken naast de beleidsondersteuning vanuit onze gemeente”.

Directeur Ivo van Harmelen kijkt er naar uit dat de Cultuurmakelaar per 1 mei in dienst treedt. “De werving is voortvarend verlopen. Met een kleine 20 kandidaten hadden we ook echt wat te kiezen. En gelukkig zaten er ook goede lokale, zoals Mees Heijman, kandidaten tussen”.

Mees Heijman

Mees is geboren en getogen in Zaltbommel. Binnen het culturele leven is zij geen onbekende. Tot voor kort was Mees artistiek en zakelijk leider van Dansstudio DDC. Ze werkte lange tijd als Hoofd docent dans en Medewerker Jong & Educatie bij Theater Meervaart in Amsterdam. Na haar opleiding aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg rondde Mees ook nog een Masteropleiding Kunsteducatie af. Op dit moment is Mees ook actief als procesbegeleider Culturele Commissie Zaltbommel en Artistiek Coördinator van het Cultuurfestival Bommelerwaard. Een eerste reactie van Mees, “Mijn hart ligt in de Bommelerwaard, ik kijk er dan ook naar uit om mensen met elkaar in verbinding te brengen door middel van kunst en cultuur”.

Voor de zomer van 2024 gaat Mees een plan van aanpak schrijven waarin wordt omschreven wat de stappen zullen zijn gericht op de behoeftes en uitdagingen in het culture veld van gemeente Zaltbommel. Na de zomer zal ze ‘op tournee’ gaan langs alle kernen die te maken hebben met vrijetijdsbeoefening om te inventariseren wat de wensen zijn in de dorpen en in de stad Zaltbommel.

Voor vragen is Mees bereikbaar via cultuurmakelaar@cultuurclusterzaltbommel.nl