Zes regionale cultuurpodia werken samen en introduceren STIP-voorstellingen

De zes cultuurpodia in Rivierenland slaan de handen ineen. Onder de noemer STIP presenteren ze met ingang van seizoen 23/24 een aantal frisse, onverwachte, spannende nieuwe voorstellingen. De podia beloven betaalbaar theater voor iedereen.

Ze hebben elkaar gevonden, De Poorterij in Zaltbommel, Theater Heerenlogement in Beusichem, Cultuurbedrijf Tiel, De Pluk in Geldermalsen en De Gelderlandfabriek en De Fransche School, beiden in Culemborg. Zes podia die ogenschijnlijk veel van elkaar verschillen maar die allemaal hetzelfde doel en dezelfde opdracht hebben; hun podium nog toegankelijker maken en nog veel meer inwoners van Rivierenland laten genieten van kunst en cultuur. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is het volgens de vertegenwoordigers van de podia niet: ,,Niet alle inwoners hebben interesse in ons huidige aanbod en voor een aantal publieksgroepen is de gang – om welke redenen dan ook – naar een theater (nog) niet vanzelfsprekend.’’

Betaal wat jij kan

In hun verklaring zeggen ze: ,,Wij hechten groot belang aan een divers programma van goede kwaliteit voor een breed publiek. Enerzijds willen we ons bestaande publiek aan ons blijven binden door kwaliteit en variatie te bieden, daarnaast willen wij samen ons inzetten voor potentieel nieuw publiek. Eén van de drempels die mensen mogelijk ervaren, is de financiële drempel. Voor een theaterkaartje betaal je al snel twintig tot dertig euro en dat is zeker in deze tijd voor veel mensen veel geld. Dankzij steun van de provincie en alle gemeentes halen we met de STIP-voorstellingen de financiële drempel volledig weg.” De podia presenteren daarom het zogenaamde ‘pay what you can’ principe. Wie weinig te besteden heeft, betaalt weinig en wie meer kan missen, is iets royaler.

Grote namen van morgen

Met STIP willen de zes podia een theaterwereld scheppen waarin ruimte en aandacht is voor alle inwoners; ongeacht cultuur, achtergrond, geloof, persoonlijke visie of beperking. Ze presenteren daarvoor een gevarieerd aanbod van cabaret, comedy, muziek, dans en toneel. Jonge makers, nieuwe talenten, actuele voorstellingen. De podia: ,,Met een STIP-voorstelling gaat de bezoeker iets nieuws ontdekken. Het zijn altijd getalenteerde artiesten, vaak nog aan de start van hun carrière, met originele voorstellingen die mensen laten lachen, die ontroeren, verrassen of aan het denken zetten. Juist door samen te werken kunnen wij meer nieuwe makers een podium bieden, zodat hun talent zich kan ontwikkelen. De grote namen van morgen willen wij vandaag aan ons publiek presenteren.”

De STIP-voorstellingen krijgen een eigen logo en worden door de podia vanaf medio mei, bij de presentaties van het nieuwe theaterseizoen, bekend gemaakt.