Wat doet de Cultuurmakelaar?

De cultuurmakelaar is er voor de vrijetijdsbeoefenaars en het ondersteunen en versterken van het culturele veld binnen de gemeente Zaltbommel. Door culturele activiteiten en initiatieven te stimuleren en te ondersteunen wordt het culturele veld in kaart gebracht. Hierdoor kan de cultuurmakelaar functioneren als verbinder tussen de verschillende culturele organisaties, kunstenaars en inwoners van de gemeente Zaltbommel en zo een bloeiend cultureel klimaat creƫren.

Voorbeelden in de praktijk kunnen zijn:

  • Tips over subsidie en alternatieven manieren van financieren.
  • Informatie over ledenwerving, publieksbereik, vrijwilligers en bijvoorbeeld repetitieruimtes.
  • Helpen en aanjagen bij het opzetten van (nieuwe/vernieuwende) culture projecten.
  • Organiseren van cultuurontmoetingen om samenwerking en kennis te vergoten en het culturele veld in kaart te brengen.
  • De cultuurmakelaar toegankelijk en vindbaar maken door het organiseren van inloopspreekuren.

Het vergoten van de participatie van inwoners bij culturele activiteiten is waar de cultuurmakelaar zich ook mee bezig houdt. Hiermee wordt de culturele identiteit van gemeente Zaltbommel versterkt.

Wanneer deze partijen worden verbonden en gestimuleerd door de cultuurmakelaar zal dit bijdragen aan een levendig en divers culturele sector binnen de gemeente Zaltbommel.

Hier staat de Cultuurmakelaar voor:

Definiƫren van concrete doelen en doelstellingen voor het bevorderen van cultuurparticipatie en -ontwikkeling in de regio. Deze zijn gebaseerd op de drie bepaalde speerpunten door de gemeente Zaltbommel:

Focus:

De cultuurmakelaar kan als spin in het web figureren door het enthousiaste en onafhankelijke culturele veld in alle dorpskernen te verbinden met elkaar, samenwerkingen kunnen ontstaan en het culturele veld wordt versterkt.

Het is bijvoorbeeld voor de muziekverenigingen soms moeilijk de boel overeind te houden. Soms vallen er gaten of zijn er problemen met bijvoorbeeld het muziekonderwijs voor de nieuwe aanwas. Dat is per vereniging best lastig te organiseren. Dit probleem speel op meerdere plaatsen, met een gezamenlijke aanpak lukt het misschien wel.

Jongerenparticipatie stimuleren voor culturele vrijetijdsbeoefening door samen te werken met (culturele) welzijnsorganisaties. Organisaties als Welzijn Bommelerwaard, Buurtzorg Jong en Kunstbende zijn hier voorbeelden van.

De cultuurmakelaar werkt nauw samen met de cultuurcoach, de buurtcultuurcoach en de beleidsadviseur kunst en cultuur van de gemeente Zaltbommel.

Een belangrijk focuspunt van de cultuurmakelaar is de verbinding maken met de dorpskernen. Het accent ligt op bijeenkomsten, netwerken, ontmoetingen en het in kaart brengen van overzicht (cultureel aanbod, culturele sector, cultuuragenda) in alle 12 kernen van gemeente Zaltbommel.